Tieners en Rouw

Het overlijden van een van je ouders is een van de ergste dingen die jouw kan overkomen als een jong volwassene, ongeacht of jij nog thuis woont, en of hoe je relatie met je ouder was.
In aanraking komen met de dood is voor iedereen verdrietig en eng, maar als een tiener, die al zoveel mentale een geestelijke uitdagingen heeft, geeft een rouw proces nog zoveel extra lading dat het kan lijken of het leven nooit meer de goede kant op zal gaan. Op dit moment is je leven gevuld met pijn, verdriet en verwarring, maar hoe vreemd  het ook klinkt ook dit zul jij te boven komen, de mens is nu eenmaal gemaakt om dingen die vreselijk zijn te verwerken, dit heeft echter wel tijd nodig, heel veel tijd.

Wanneer je ouders (of een van je ouders) onverwacht overlijd, is het heel erg lastig dat jij geen afscheid hebt kunnen nemen. Je zult op je eigen manier toch een vorm moeten vinden waarop jij dit alsnog kunt doen. Dit kan bijvoorbeeld zijn doormiddel van een eigen speech op de crematie of begrafenis, of door ene brief te schrijven naar je overleden ouder(s).

Probeer je emoties met andere mensen te delen, het is goed om te praten, dus kies een of meerdere mensen uit waarbij jij het gevoel hebt dat jij open kunt praten over wat er in jouw leven speelt.
Wanneer jij er voor kiest om je gevoelens te uiten aan iemand buiten het gezin (bijvoorbeeld de ouder die nog in leven is, vertel hun dan dat dit niet door hem of haar komt, maar dat het makkelijk is om het met een ander te bespreken (natuurlijk als dit de reden is).

Wanneer je geconfronteerd bent met de dood, zal het jou op gaan vallen dat volwassenen niet graag praten over dit onderwerp. Vaak word het onderwerp vermeden, of zeer kort besproken.
Volwassen mensen kunnen het feit dat jij niet huilt zien als een teken van volwassenheid, of dat jij er heel goed mee omgaat. Dit is het niet, door niet bezig te zijn met de dood vermijd ook jij het onderwerp. Door het onderwerp te vermijden probeer jij het te negeren.
Voor jou rouw proces is dit geen goede zaak, je zult (hoe moeilijk dit ook is) moeten accepteren dat het gebeurt is. Accepteren is een van de belangrijkste fasen van rouw verwerking. 

Lees ook Tieners en Rouw (1)

 

Plaats reactie

Wij stellen het zeer op prijs wanneer u een reactie achter wilt laten.
Wij wijzen u er echter op dat wij aanstootgevende reacties verwijderen, en dat wij links naar andere sites niet zonder overleg goed zullen keuren.


Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken op deze site