Ooit zou deze dag komen,
maar wat leek het altijd ver weg.
Je ziet ze nog in je dromen,
Maar het warme thuis gevoel is weg.
Verdriet is alles wat er nu nog lijkt te zijn,
verdriet om je ouders, dat en heel veel pijn.
Ooit zal er een dag komen dat het weer iets beter zal gaan,
Dan zijn er naast de dromen alleen nog de Herinneringen die bestaan.

Laurens Oosterveen  

Rouw om ouders, volwassenen

Voordat jouw ouders overlijden was jij de “middelste generatie”
Eerst kwamen je ouders, en daarnaast heb of wil jij misschien ooit kinderen. Ineens, plots onverwacht, ben jij de “oudste generatie.
Jouw eventuele kinderen zijn ineens de middelste generatie geworden. Het kan erg onprettig aanvoelen om ineens tot de oudste generatie te behoren, je mist van jezelf voor je gevoel wijsheid en ervaring om die rol te vervullen. Ineens mis je als volwassenen de bescherming en steun die alleen ouders kunnen bieden. Natuurlijk was je al volwassenen, maar door het verlies van je ouders, ben je ineens echt volwassen, misschien zelfs wel voordat jij daar klaar voor was.

 

Tieners en Rouw

Het overlijden van een van je ouders is een van de ergste dingen die jouw kan overkomen als een jong volwassene, ongeacht of jij nog thuis woont, en of hoe je relatie met je ouder was.
In aanraking komen met de dood is voor iedereen verdrietig en eng, maar als een tiener, die al zoveel mentale een geestelijke uitdagingen heeft, geeft een rouw proces nog zoveel extra lading dat het kan lijken of het leven nooit meer de goede kant op zal gaan. Op dit moment is je leven gevuld met pijn, verdriet en verwarring, maar hoe vreemd  het ook klinkt ook dit zul jij te boven komen, de mens is nu eenmaal gemaakt om dingen die vreselijk zijn te verwerken, dit heeft echter wel tijd nodig, heel veel tijd.

 

Tieners en Rouw (1)

Het is normaal om veel verschillende gevoelens te ervaren na het overlijden van iemand waar jij close mee was.
In het begin voel je waarschijnlijk alleen maar schok, dan ontkenning, dan boosheid, en uiteindelijk verdriet en depressie.
Je kunt je zou verdrietig voelen dat jij je het liefst afsluit van de wereld, en niets of niemand meer om je heen wilt hebben.
Het liefst wil jij alleen zijn met de herrineringen die jij hebt aan de overleden persoon.
Je kunt je eenzaam gaan voelen, en het gevoel krijgen dat mensen toch niet weten wat ze tegen je moeten zeggen.
Vaak is dit ook het geval, mensen vinden de door moeilijk, in vinden het moeilijk om er met jou over te praten.

 

Tieners en Rouw (2)

Wanneer een van je ouders komt te overlijden, kun jij je ineens zorgen gaan maken over dingen waar jij vroeger niet eens bij stil zou hebben gestaan.
Je kunt bijvoorbeeld ineens bang worden dat je andere ouder ook snel zou kunnen overlijden.
Wanneer jij jongere broertjes of zusjes hebt, zou het zo kunnen zijn dat jij ineens meer verantwoordelijkheden krijgt in het huis(houden).
De kans is groot dat jij meer dingen thuis zult moeten gaan doen, bijvoorbeeld regelmatig (helpen met) koken, en of het huishouden.
Op een bepaalde manier kan dit jou helpen binnen jouw rouw proces. Het kan prettig zijn om anderen te helpen.
Pas op dat jij je niet overal druk over gaat maken.
Als jij veel dingen aan je hoofd hebt begin dan met de grootste problemen, vaak lossen de kleine problemen zichzelf uiteindelijk wel op.

 
Meer artikelen...
Zoeken op deze site