Rouw om ouders, kind (1)

Eerlijke communicatie
Wanneer een ouder of familielid stervende is aan een dodelijke ziekte, dan heeft een kind vaak al snel door dat er iets ernstigs aan de hand is.
In de meeste gevallen is het aan te raden om de kinderen op zo een vroeg mogelijk stadium te betrekken bij het ziekte proces en de eventuele gevolgen
.

Natuurlijk wilt u niets liever dan het kind beschermen, maar dit kan leiden tot het kind weerhouden van contact met de stervende ouder, wat op een later tijdstip tot woede en frustratie kan lijden bij het kind.
Het beste is dat de ouder die in leven zal blijven de boodschap aan de kinderen brengt.
Op deze manier kunnen zij samen starten met het rouwproces, wat hun band versterkt.
Wanneer de stervende ouder is overleden kan het goed zijn voor kinderen om hen het lichaam te laten zien, op die manier moeten zij (hoe hard ook) de realiteit van het niet meer terug keren van de ouder, onder ogen zien.

Luister goed naar wat de kinderen te zeggen hebben. Soms is hun rouw niet direct zichtbaar. Wanneer kinderen heel jong zijn kan het soms niet eens opvallen dat zij zeer veel moeite hebben met hun verlies, zij hebben echter een andere manier van verwerken en het tonen van rouw. Probeer kinderen aan te moedigen in het praten over hun verdriet, of probeer hun het verdriet op een andere manier te laten uiten.
Dit kan bijvoorbeeld zijn doormiddel van tekeningen.
Probeer het onderwerp ziekte niet uit de weg te gaan, en wees er zeker van dat zij begrijpen dat niet iedere ziekte eindigt in de dood.

Deel uw gevoelens met kinderen, vertel hoe bedroefd u bent, en dat u zich kunt voorstellen hoe moeilijk het voor hun moet zijn. Verwacht echter niet dat kinderen (met name jonge kinderen) uw verdriet begrijpen.

Kinderen zullen vragen aan u gaan stellen, bijvoorbeeld:
Is mamma/pappa gestorven door iets wat ik heb gedaan? Zal ik ook net zo doodgaan als hij of zij? Wie gaat er nu voor mij zorgen? Gaat pappa/mamma nu ook dood?
Het is belangrijk dat hier over gepraat zal worden, het kind leeft nu met veel angsten en vragen. Natuurlijk kunt u niet alle angst weg nemen, maar het is goed om u er van bewust te zijn wat er bij het kind leeft.

Lees ook Rouw om ouders, kind (2)

 

Reacties  

 
-4 #1 vicky gebruers 30-11-2012 22:27
Hallo,

mijn vriend is in februari overleden aan kanker en ons zoontje was toen nog geen 2 jaar. Ik heb hem toen niet mee naar tim genomen omdat ik dacht dat het ten het beste was.
Nu merken we in het school dat hij gespannen is en kindjes pijn doet zonder reden.
Hebben jullie tips hoe we dit goed kunnen aanpakken aub?
Kheb nu met de juf afgesproken van foto s van papa in de klas te leggen.
Groetjes en bedankt
Citeer
 

Plaats reactie

Wij stellen het zeer op prijs wanneer u een reactie achter wilt laten.
Wij wijzen u er echter op dat wij aanstootgevende reacties verwijderen, en dat wij links naar andere sites niet zonder overleg goed zullen keuren.


Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken op deze site