Help een persoon in de Rouw

Bijna iedereen vind het moeilijk om iets te zeggen tegen een persoon die net te maken heeft gekregen met het verlies van een naaste. Vaak vermijden mensen (vanuit goede bedoelingen) het onderwerp rouw, overlijden en de persoon die is overleden. De persoon die rouwt, heeft echter juist bevestiging nodig dat hun rouw terecht is, dat het iets is wat het waard is om te bespreken, en dat hun geliefde niet wordt vergeten.

Je kunt iemand niet dwingen om te praten, maar het is wel belangrijk dat de persoon in rouw weet dat er ruimte is om het verlies te bespreken. Het is goed om te overleden persoon te bespreken, en belangrijk om niet te schrikken wanneer de overleden persoon ter sprake komt.
Wanneer er ruimte voor lijkt te zijn, stel vragen, zodat de persoon in rouw ruimte voelt om het verlies te bespreken. Dit kunt u al doen door de simpele vraag te stellen; “vind jij het fijn om er even over te praten?”Accepteer en respecteer alle gevoelens. Laat de rouwende persoon weten dat huilen geen probleem is, dat boos worden ka en dat instorten normaal is. Probeer geen discussie aan te gaan over de gevoelens van de rouwende persoon, hij of zij moet het gevoel krijgen dat het mogelijk is om open met u te praten, zonder angst om bekritiseerd te worden.

*Wees klaar om er even voor te gaan zitten, maar dwing de persoon in rouw niet om te praten. U kunt ook heel veel steun bieden door er gewoon te zijn, zelfs in stilte. Wanneer u niets weet om te zeggen, geef een schouderklopje, een knijpje in iemands hand, of wanneer u aanvoelt dat dit kan, geef een knuffel.
*Laat de persoon in rouw praten over de persoon die overleden is. Mensen in de rouw kunnen de behoefte hebben om hun verheel steeds opnieuw te vertellen, soms van minuut tot minuut. Wees geduldig. Het herhalen van het verhaal kan de persoon in rouw helpen bij het rouwproces en het accepteren van de dood. Iedere keer dat zij het verhaal vertellen kan de pijn minder worden.
*bied steun en bevestiging, zonder het bagatelliseren van het verlies. Vertel de persoon in rouw dat wat zij voelen passend is bij de situatie. Ook al heeft u iets vergelijkbaars mee gemaakt, vertel niet dat u weet hoe het voelt. Verdriet is niet met verdriet te vergelijken, en iedereen ervaart rouw en verlies op zijn eigen manier.

 Opmerkingen die u beter kunt vermijden.

*”Ik weet hoe jij je voelt.” Niemand weet hoe een ander zich voelt. U kunt wel vragen hoe de ander zich voelt.
*”Het is onderdeel van het plan van god.” Deze zin kan mensen boos maken en roept vaak de reactie op; “welk plan? Niemand heeft mij van te voren iets over dit plan verteld.”
* “Hij of zij is nu op een betere plek.” De rouwende persoon deelt u geloof misschien niet, het is nu beter om u geloofsovertuigingen voor uzelf te houden.
*”Het ligt nu achter je, het is tijd om door te gaan met je leven.” Sommige mensen in de rouw willen helemaal niet doorgaan, doorgaan kan voelen als het verraden van hun geliefde.
een rouw proces is niet aan tijd gebonden.
*Zinnen die beginnen met “Jij moet”. Wanneer iemand in de rouw is kan dit heel hard over komen. En dat is niet wat u wilt, steunen is niet u mening opleggen op een ander.


Lees ook Help een persoon in de Rouw (1)

 

Reacties  

 
+4 #3 bart 27-12-2014 20:01
Ik heb een relatie met een fantastische vrouw waarvan ik heel veel hou. Ze heeft haar man verloren door kanker anderhalf jaar geleden.
We zijn nu 5 maanden samen en nu met de kerstdagen valt ze terug in diepe rouw. Ze mist hem verschrikkelijk hard momenteel waardoor ze mij geen aandacht kan geven.
Eerst was ik haar armen en benen en leek ze al ver te zitten in het rouwproces. Echter dit blijkt nu anders. Ze heeft zich sterk gehouden voor haar kinderen. Ze keert in zichzelf en ziet geen toekomst meer als ik over onze relatie wil praten. Ik heb een paar stomme dingen gezegd. Haar man is nog steeds in een urne aanwezig in het huis en ik had haar gezegd hem te moeten begraven.
Dat heeft haar erg gekwetst. We hebben er wel al over gepraat en uitgepraat.
Ze wil hem nog niet plaatsen en zou momenteel liever verdwijnen van deze wereld...
Ik ben het niet gewend om iemand te helpen die in een rouwproces zit maar begin nu wel wat beter te begrijpen. Maar ze zegt zelf dat niemand de pijn kan begrijpen die ze heeft. Vandaag heb ik haar enkele vragen gesteld over hem en het leek er op dat het haar een beetje opluchting gaf.
Onze relatie staat hierdoor op een erg laag pitje. Samenwonen is nu ook totaal onbespreekbaar en ik zal met haar van dag tot dag moeten leven. Wetende dat er voor hem altijd een plaats zal moeten zijn binnen onze relatie.
Hoe kan ik haar vertellen dat onze relatie deels naast haar relatie zal leven die ze had. Hoe kan ik haar in een comfortzone brengen als we samen zijn?
Bart
Citeer
 
 
-1 #2 Henk 19-08-2014 14:47
Dag Ans,

Heel veel sterkte en kracht toegewenst. Uit het leven, maar nooit uit de gedachte.
Citeer
 
 
+7 #1 ans 28-04-2013 13:24
ik voek me zo leeg ben een stuk van mij leven kwijt mijn man is pas overleden aan die verschrikkelijk e ziekte en heb behoefte aan mensen die dit ook door hebben gemaakt de leegte en alleen verder is zo pijnelijk
Citeer
 

Plaats reactie

Wij stellen het zeer op prijs wanneer u een reactie achter wilt laten.
Wij wijzen u er echter op dat wij aanstootgevende reacties verwijderen, en dat wij links naar andere sites niet zonder overleg goed zullen keuren.


Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken op deze site