Help een persoon in de Rouw (1)

Tijdens een rouwproces vinden veel mensen het moeilijk om om hulp te vragen. Zij voelen zich soms schuldig om alle aandacht die zij krijgen, of het gevoel te krijgen een last te zijn, of gewoon te depressief om hulp te vragen. U kunt het de persoon in rouw makkelijker maken door specifieke dingen te vragen als, “ik ga naar de winkel, kan ik iets voor je meenemen?” of “Ik heb pasta gemaakt, zou ik jou hier iets van mogen brengen?”

 

Help een persoon in de Rouw (2):

Rouw is een proces die verder gaat lang nadat de begrafenis is afgelopen, en de bloemen en kaarten verstuurt worden. De tijd die iemand nodig heeft om te rouwen verschilt per persoon, maar over het algemeen kunt u aannemen dat rouw veel langer duurt dan u denkt. U vriend of collega of geliefde heeft u steun nodig, soms zelfs jarenlang.

 

Help een persoon in de Rouw

Bijna iedereen vind het moeilijk om iets te zeggen tegen een persoon die net te maken heeft gekregen met het verlies van een naaste. Vaak vermijden mensen (vanuit goede bedoelingen) het onderwerp rouw, overlijden en de persoon die is overleden. De persoon die rouwt, heeft echter juist bevestiging nodig dat hun rouw terecht is, dat het iets is wat het waard is om te bespreken, en dat hun geliefde niet wordt vergeten.

Je kunt iemand niet dwingen om te praten, maar het is wel belangrijk dat de persoon in rouw weet dat er ruimte is om het verlies te bespreken. Het is goed om te overleden persoon te bespreken, en belangrijk om niet te schrikken wanneer de overleden persoon ter sprake komt.
Wanneer er ruimte voor lijkt te zijn, stel vragen, zodat de persoon in rouw ruimte voelt om het verlies te bespreken. Dit kunt u al doen door de simpele vraag te stellen; “vind jij het fijn om er even over te praten?”

 

Rouwende Collega

Wanneer een collega geconfronteerd word met de dood van een geliefde, is dit waarschijnlijk een ongemakkelijk situatie voor jou, en de meest moeilijke voor hem of haar. Het verlies is waarschijnlijk het eerste (en enigste) waar jullie mee bezig zijn wanneer jullie elkaar weer zien, de kans is groot dat dit een zeer ongemakkelijk gevoel voor jullie beiden oplevert. Jij wilt natuurlijk helpen, maar wat kun je zeggen? Wat moet jij doen? Er lijken ineens geen “juiste” worden te vinden om mee te beginnen.
Natuurlijk kan het schelen als jij en de collega goed met elkaar overweg kunnen.

 
Meer artikelen...
Zoeken op deze site